Kost, Krönikor, Sockerfritt

Sockermedveten tisdag: Santa Maria

maj 20, 2014

God kväll älskade ni! Idag är det ”sockerfria tisdag” och vet ni vad? Idag firar jag 50 dagar sockerfritt! Känns helt otroligt att jag faktiskt klarat 50 dagar strikt! Märker så otroligt mycket förbättringar – framför allt så är det hur jag mår psykiskt. Det mentala blir så mycket starkare. Jag kan säga emot, jag är inte en slav under ett beroende som gör att jag bara m-å-s-t-e äta hela tiden. Att inte ha sockret i systemet gör mig så mycket lyckligare.

 

 

Idag tänkte jag prata om Santa Maria. Det är ”varumärke för kryddor och smaksättare” enligt Wikipedia. Och varför jag väljer just Santa Maria, är för att jag ska framför allt ska prata om deras TexMex. Men först om deras vanliga kryddor.

Skärmavbild 2014-05-20 kl. 20.46.56

 

Jag gick igenom deras sortiment av vanliga ”vardagskryddor”. Nedanför kommer här en lista på de som innehöll socker.

 

 

Socker som tredje ingrediens:
Aromkrydda

Lemon&Dill

Pommes Frites-krydda

Fransk salladskrydda

Italiensk salladskrydda

 

 

Socker som 5-10e ingrediens:

Citronpeppar (5)

Creamy Curry Chicken Spice Mix (6)

Taco Taste (6)

Garlic&Herbs Seasoning Mix (10)

 

 

Detta är alltså kryddor som många häller på sin mat dagligen, och inte alls reflekterar över att det är socker i. Varför är det då socker i?!
 

Jo, socker är en smakförstärkare. Maten smakar så mycket godare ifall du har lite socker i. Inte så mycket så att det smakar sött, men tillräckligt för att din kropp ska stimuleras och vilja ha mer. Vill du ha mer, så tar köper du mer = fantastiskt bra säljknep.

 

 

Nu har jag inte tittat igenom alla kryddblandningar som finns i världen, och det finns garanterat fler, men dessa hittade jag idag. MEN. Det jag vill komma till nu är – TACO SPICE MIX. Alltså tacosblandningen man blandar i köttfärsen på kvällen innan fredagsmyset. Som är typ Sveriges nationalrätt. Jag ska berätta för er vad den innehåller:

Skärmavbild 2014-05-20 kl. 20.47.04

Druvsocker, salt (17,5%), lök, mod. stärkelse (potatis), chilipeppar, spiskummin, vitlök, potatisfiber, oregano, paprikaextrakt, arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt.”

 

 

Alltså. FÖRSTA ingrediensen är druvsocker. Den absolut första! Alltså, varje fredag ni äter tacos (eller som min kära vän Anna som typ äter det varje dag), så får ni i er socker. Jag säger inget om att alla människor ska utesluta socker, bara för att jag inte kan hantera det. Men att få i sig det dolda sockret, sockret som man inte ens tänker på och som egentligen är heeeelt onödigt. Dessutom! Fjärde ingrediensen är modifierad majsstärkelse. För er som inte vet vad det är så kommer här ett utdrag ut aktavara.org hemsida.

 

” Modifierad majsstärkelse, som finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden:

Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.

Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin och hamnar i Ninas frukostyoghurt, salladsdressing och fiskgratäng.”

 

 

Jag vill självklart inte att ni ska känna er värdelösa och må dåligt för att ni äter nu, men jag vill öppna era ögon för att socker finns i så mycket. Därför är det självklart att människor är beroende! VÄLJ mat du tycker om, och läs vad det innehåller. Ifall det innehåller massa E-ämnen och skit, vill du verkligen äta det då? Ifall du vill det – gör det. Känn inte dåligt samvete och stå för konsekvenserna. Det är ditt liv, och du bestämmer precis hur du ska äta.

 

Här nedan kommer jag med ett litet recept på en tacokryddmix som är supergod som man kan göra hemma. NO sugar added!

 

Tacokrydda:

 

 • 2 msk chilipeppar
 • 1 msk lökpulver
 • 1 msk vitlökspulver
 • 1 msk chilipulver
 • 1 msk malen spiskummin
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 msk salt
 • 0.5 msk svartpeppar

Blanda ihop allt och häll i köttfärsen! Där har du äkta mat.

 

Kärlek

Hannah

 

 

 

 

1 Comment

 • Reply Anna maj 20, 2014 at 8:36 e m

  PRECIS! Dolt socker överallt! La i helgen upp ett recept på tacokrydda i vår blogg också 🙂 Jag använder tacokrydda i mycket mat, så jag sjudubblade receptet och gjorde en fin liten burk 🙂 Du är otroligt inspirerande, sizelycklig är sann!

 • Leave a Reply