Krönikor, Sockerfritt

Sockermedveten tisdag: Chips

maj 13, 2014

Idag ska jag berätta om något som jag verkligen tycker är gott. Nämligen chips. Eller ”schisps” som jag ofta säger (för det låter så gött att säga).

 

För ett tag sedan hade jag köpt hem en påse Sourcrem & Onion-chips och tittade igenom innehållsförteckningen. Den kommer här nedan.
Potatis, solrosolja, kryddblandning (salt, lökpulver, mjölkpulver, socker, naturlig arom, jästpulver (maltodextrin), persilja ,vitlökspulver, surhetsreglerande medel (mjölksyra).

 

Kryddblandning kommer som tredje ingrediens. Och där, smått inom parantes. Socker. Ja, jo, jag vet att det är socker i det mesta, men jag blev så besviken.

 

Så, jag kollade igenom alla OLWs olika chipssorter och kom fram till att de enda chipsen som inte innehåller druvsocker eller socker i sina kryddblandningar är lättsaltade chips. För de innehåller inget mer än potatis, olja och salt. Anledningen till att chips är onyttigt är kombinationen av kolhydrater och fett. Potatis innehåller kolhydrater, och olja är ju fett (logiskt). Så, jag ser inte chips som något hälsosamt alternativ till socker, absolut inte. Välj isåfall hellre nötter som innehåller bra fetter och som mättar.

 

Men ibland vill man bara ha något onyttigt. Då kan jag välja chips. Men ifall jag äter chips så blir det naturella. Våga motstå det dolda sockret!

 

Kärlek Hannah

 

chips

8 Comments

 • Reply Malin maj 13, 2014 at 7:50 e m

  Prova Estrellas Västkust Havssalt!

  • Reply Hannah Östebo maj 14, 2014 at 8:52 e m

   Jag veeet, ljuvliga! Absolut förstahandsval 😉

 • Reply Johanna maj 14, 2014 at 4:40 f m

  Det är också väldigt gott att skiva potatis och lägga på plåt, samt krydda och eventuellt hälla på olja om man känner för det.

  Eller så kan man göra kikärtor i ugn med kryddblandning som man låter stå i ugnen ett tag. Googla, och testa 😉

  Men såklart, vill man unna sig chips så vill man kanske oftast ha butikschips. Jag hade det iallafall 😉

  Kram.

  • Reply Hannah Östebo maj 14, 2014 at 8:49 e m

   Åh, det låter gott med kikärtor i ugn?! Måste testas 😉 Stor kram!

 • Reply Johanna maj 14, 2014 at 6:20 f m

  Btw: Lyssnade på när du sjöng på din youtube-kanal. När du sjöng och spelade Valborg så började jag böla. Så vackert Hanna. Underbar, unik ton du har!!!!! Vill bara ha mer sång-videos! 🙂

  • Reply Hannah Östebo maj 14, 2014 at 8:50 e m

   NÄ, men du finaste! Åhh, vad glad jag blir! Massa kärlek!

 • Reply A maj 14, 2014 at 1:03 e m

  Emma.
  Blev tipsad av en nära vän att läsa din blogg. Fastnade direkt!
  Vill väldigt gärna testa 21 sockerfria dagar. Vill bara höra med dig om det är ok att äta frukt? Med tanke på sockersuget.
  //A

  • Reply Hannah Östebo maj 14, 2014 at 8:52 e m

   Hej! 🙂 Vad roligt att du tycker om bloggen, gör mig väldigt glad! Tycker absolut du borde testa 21 sockerfria dagar! Jag har valt att äta frukt, eftersom jag skulle tycka det var så trååkigt utan. Men man får helt känna själv hur pass jobbigt suget blir då, eller ifall man klarar det. För mig är det värt det! Kärlek!

  Leave a Reply