Krönikor, Lycka, Sockerfritt

Sockermedveten tisdag: Vitamindrycker

maj 6, 2014

Denna vecka är full av nyheter för Sizelycklig. Och idag inviger jag den söta sockermedvetna tisdagen! Här är tanken att jag ska undersöka lite om olika produkter som innehåller socker eller sötningsmedel, och kanske göra er lite mer medvetna om vad man faktiskt får i sig.

 

Idag ska jag prata om Vitamin Well, en vitamindryck som hela hälso-Sverige verkar dricka. Vad är då detta för dryck? Företagets vd Jonas Pettersson är noga med att inte säga att det är vitaminvatten, utan vitamindryck, eftersom det innehåller fruktsocker (och sötningsmedel). Japp.

”Vi vill vara ett nyttigare alternativ till läsk, men kan inte vara nyttigare än vatten”, berättar han i en intervju 2010 med tidningen Fokus.

 

Jag hittade en artikel från Matvett.se, där de tar upp ifall vi behöver vitamindrycker. Joanna Lenner, leg. dietist skriver:

”Dryckerna fyller ingen annan funktion än som ett alternativ till juice eller läsk. De vitaminer som drycken innehåller är vattenlösliga och det rekommenderade dagliga intaget kommer man enkelt upp i genom att äta vanligt mat. Får du i dig mer vattenlösliga vitaminer än du behöver reglerar kroppen detta genom att du kissar ut överblivna mängder”. Hon avslutar med ”Ett bättre alternativ än läsk och saft men ingenting gemene man behöver för att må bra. Köp dryckerna för att du tycker att de smakar bra, men inte för att få i dig vitaminer och mineraler”.

 

När jag var uppe i Stockholm hos min älskade Emma, så smakade jag flera Vitamin Well. Och ja, det var fantastiskt gott. Smakade som en utspädd, okolsyrad läsk. Men att ersätta vatten med dessa sötdrycker, är inte bra. Jag kände direkt hur jag blev mer sugen på annat, precis som jag hade blivit ifall jag druckit en läsk.

 

Så, vill ni leva sockerfritt, tänk på vad ni ersätter med. Jag skulle aldrig dricka en vitamindryck när jag lever sockerfritt. Delvis för att sockerfritt för mig innefattar även sötningsmedel som Stevia, och delvis för att det skulle trigga mig att äta socker. För mig handlar det om det psykiska, inte det fysiska. Det blir en illusion i hjärnan när jag äter sötningsmedel – att det är socker, och att jag inte kan nöja mig. Så när jag pratar om sötningsmedlets effekter så påverkar det kanske inte min kropp negativt, men det gör att jag lurar mitt psyke, och jag blir sugen ändå. Den psykiska abstinensen känns fysisk!

 

Avslutningsvis, välj själva vad ni vill få i er. Men kom ihåg det dolda sockret, och sötningsmedlena. Det är mycket försäljningsknep som ska göra oss beroende, så vi vill ha mer. Bestäm själv vad som är värt det.

Här nedanför har jag samlat lite bra artiklar jag hittat.

 

Matvett.se’s artikel om vitamindrycker

http://www.matvett.se/vitamindrycker-behover-vi-dem/

 

En intressant artikel från Läkartidningen där Charlotte Erlansson-Albertsson förklarar hur sockret triggar belöningssystemet. Sjukt bra skrivet (även om det är mycket att ta in)

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=1157

 

Livsmedelsverkets artikel om sötningsmedel istället för socker.

http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/E-nummernyckeln—godkanda-tillsatser/Sotningsmedel-i-stallet-for-socker/

 

Kärlek

Hannah

10346765_10152398276898633_2036157282_n

4 Comments

 • Reply GC maj 6, 2014 at 6:38 e m

  Bra att du skrev detta om just Vitamin Well som jag vet många tror att jättebra för hälsan att dricka. Själv gillar jag inte den drycken. Men jag fullständigt älskar Celsius, vilda bär eller lime. Tur att jag inte har råd att dricka den så ofta för antagligen är den inte bra den heller. Tack för dina inlägg idag Hannah 🙂

  • Reply Hannah Östebo maj 7, 2014 at 3:30 e m

   Tusen tack GC!! Jo, det kändes bra att ta upp! Jag ska faktiskt ta upp Celsius om några veckor, du ska bara veta vad det innehåller! Haha, men ifall du mår bra av att dricka den ibland, så gör det och njut! Kram och kärlek!

 • Reply Lina maj 7, 2014 at 12:31 e m

  Tack snälla för att du tar upp sådant här. Älskar ditt #sizelycklig koncept. Go girl GO! Du är fantastisk!

  • Reply Hannah Östebo maj 7, 2014 at 3:28 e m

   Åh, tack vad glad jag blir! Stor kram till dig!!

  Leave a Reply