Veckans recept

Måndag och Proteinbars

mars 3, 2014

God morgon på er!
Igår bestämde jag mig för att baka egna proteinbars! Jag mår ibland väldigt dåligt av bars som man köper i butikerna. Framförallt på grund av att de oftast innehåller väldigt mycket tillsatser och laktos vilket gör att det är svårsmält och det är vanligt att man känner sig uppsvälld. Bakar vi våra egna slipper vi alla onödiga tillsatser och vi kan välja precis efter tycke och smak vad vi vill ha i!
Jag blev riktigt nöjd med mina och min mamma fick vara testkanin. Mamma tränar mycket cardiobaserad träning och tycker det är svårt att veta vad som är bäst att äta mellan jobbet och träningen på eftermiddagen. Slänger hon i sig en middag innan träningen resulterar det i håll och väljer hon en banan så känner hon hunger under träning. Så en middag är för mycket och en banan är för lite. När hon provade att äta denna bar innan träningen kände hon en behaglig mättnad och blev inte hungrig under träningen! Vilket är perfekt!

Dessa innehåller ca. 30% protein vilket är en hög halt och även en god kombination av fett och kolhydrater. Perfekt som mellanmål innan träning eller påfyllning efter träning!
Recept:
2,5 dl havregryn (jag valde fiberhavregryn)
100 g proteinpulver (jag använde Dalblads Whey vassleprotein, chokladsmak)
0,5 dl jordnötssmör
2 st mogna bananer
35 g naturella nötter (jag använde hassel- och cashewnötter)
2 msk Sötningsmedel (Valfritt, går annars bra utan)
minst 70% mörk choklad (Valfritt)

 

Hacka nötterna och blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

Mixa bananer, jordnötssmör + (sötning) till en slät smet.

Blanda smeten med de torra ingredienserna och häll ut det på en plåt.

 

In i ugnen på 175 grader i ca. 12 minuter, kanterna ska ha hårdnat men mittenpartiet ska kännas mjukt så att de inte blir för torra!
Här märkte jag att man måste vara noga med tiden! Jag hade inne mina längre vilket gjorde att de blev lite torra när de hade varit inne i frysen!

 

Smält den mörka chokladen i vattenbad och smöra ut som ett täcke på kakan.

Dela upp kakan i så stora bitar du vill ha, jag fick ut 8 bitar.

Ställ in plåten i frysen så att chokladen stelnar, sedan kan du plasta in dina bars och förvara dem i kylen tills du vill ta ut och smaska på en! ENJOY!

IMG_20140218_141534 IMG_20140218_141847

Näringsvärde per bar:
Protein: 30 %
Kolhydrater: 25%
Fett: 41%
Ca 200 kcal


Kärlek
Jennifer

2 Comments

  • Reply victor februari 11, 2015 at 9:46 e m

    Ser riktigt gott ut ska jag prova på imån 🙂

  • Leave a Reply