Krönikor, Lycka, Lyckoonsdag

Lyckoonsdag: Lyckobok

maj 14, 2014

Hej mina älskade vänner. Då var det dags för ännu en lyckoonsdag. Den här veckan tänkte jag ta upp ”må-bra-bok”, eller lyckoboken som jag kallar det. En bok som ska boosta dig till bättre självkänsla.

 

När jag träffade Fanny för första gången, mitt lilla nyårsprojekt, så gav jag henne en liten anteckningsbok. Hennes egna må-bra-bok (lyckobok låter finare tycker jag idag). Där bad jag henne skriva ner tre bra saker om sig själv, som inte är prestationsbaserade. Och det är vad jag vill att du ska göra.

 

Köp dig en pytteliten anteckningsbok. Skriv ”ditt namn”s lyckobok. Där vill jag att du varje dag skriver ner tre saker du har gjort bra, men försök att inte få den att handla om dina prestationer.

 

Ifall man har en prestationsbaserad lycka så är det lätt att bara tycka att man duger ifall man gör bra saker. Alltså, ”jag duger så länge jag tränar och äter nyttigt. Ifall jag inte hinner träna en dag, eller trycker i mig en godispåse, så är jag värdelös”. Eller ”jag är grym på mitt jobb när det går bra, men när det går emot mig så jag är en dålig person”. Det är väldigt viktigt att skilja på person och prestation. Du är inte dina prestationer. De definierar inte den du är.

 

Därför är det viktigt att försöka skriva ner dagliga saker som inte är prestationsbaserade. Exempel på saker grundat på prestation är ”idag tränade jag på gymmet, bra! Idag åt jag hälsosamt” osv. Då intalar du dig genast att du inte är bra ifall du inte är på gymmet, eller ifall du inte äter hälsosamt.

 

Låt denna boken istället bli mer hur du behandlar dig själv. ”Idag sade jag till min kollega hur fantastisk hon är” eller ”idag när jag tittade mig själv i spegeln och sa att jag var vacker, så trodde jag på det”. Ett annat exempel är ”idag sade jag nej till fikat med kompisen eftersom jag ville ha min egentid”.

 

Det är svårt i början att komma på tre saker som man faktiskt gör bra, men jag lovar, du gör så många fler saker än så! Efter ett tag så har du fått in det i rutin, och då kommer det bli lättare att registrera och se. Då kommer du också kunna ta in att du faktiskt ÄR bra, oavsett vad du gör.

 

Fanny har varit ett lysande exempel på detta. Hon har skrivit i sin bok varenda dag sedan jag gav den till henne. Hon har verkligen varit så mottaglig för förändring, och jag har verkligen tjatat på henne att få med insidan. För ett par veckor sedan så sa hon ”jag har verkligen med insidan. Jag har mycket mer egentid, och älskar de studerna”. Jag blir så otroligt rörd att hon lyssnar på det jag har sagt, men samtidigt så stolt över att hon gjort hela denna resan själv. Hon har självklart haft mig, sin familj och vänner som stöd, men hon har verkligen klarat all kamp själv. Detta tack vare att hon började älska sig själv.

 

Så, lyckoboken. Den kommer hjälpa dig mycket att få svart på vitt vad du gör bra. Och se till att få till tre saker varenda dag. Se det som ännu en investering i dig. Och kom ihåg, att förändra sin syn på sig själv tar TID. Att börja älska sig själv kräver repetition. Det är ingenting som sker bara över en natt. Dessutom är livet inte en rak väg, utan det går upp och ner. Vissa tidpunkter i livet kommer du behöva arbeta mer med dig själv, medan andra perioder kanske det känns som en självklarhet med bra självkänsla.

 

Glöm inte, att lycka kommer man inte fram till – det är ett sätt att färdas.

 

Kärlek Hannah

 

1 Comment

  • Reply GC maj 15, 2014 at 6:40 f m

    Verkligen bra Hannah. Speciellt att den inte ska vara prestationsbaserad. För i så fall hade jag känt mig ganska värdelös ofta. Men nu ska jag se till det du säger och försöka mig på en lyckobok jag också. Ska bli spännande att se hur det går. Tack Hannah, du är verkligen som en solstråle. 🙂

  • Leave a Reply