Lycka, Lyckoonsdag

Lyckoonsdag: Boost vid en dålig dag

maj 21, 2014

Dåliga dagar, det har vi alla. Det kan vara att man vaknar och bara känner att detta dagen blir FEL. Man känner sig ful när man tittar sig i spegeln, kläderna känns trånga, spillde ut kaffet på räkningarna, ja ni förstår. Det känns som om allt går emot en. Eller så kan det hända någonting under dagen som gör att man blir på dåligt humör. Någon är elak, du får skäll av chefen, får inte godkänt på provet eller vad det kan vara.

 

 

Vi kan aldrig skydda oss från att tråkiga saker kommer att hända runt omkring oss. Vi kanske inte ens kan skydda oss från den instiktiva reaktionen. Men det vi kan, är att välja hur den sätter sig i kroppen.

 

 

Jag tänkte berätta om en dag jag hade för ett par veckor sedan. Jag vaknade på dåligt humör, och kan faktiskt inte svara på varför. Ibland är det bara så, även om det idag är sällan. Så, jag vaknade på dåligt humör, gick upp för att göra min frukost. Då råkar jag spilla ut hela min vattenkaraff i kylskåpet, så allt i min kyl blir genomsurt, och det blir översvämning på hela köksgolvet. Jag svär inte, skriker inte, utan tar helt enkelt hushållspapper, handdukar och disktrasor och börjar torka upp. Det tog kanske en extra minut av min morgon. Men NU, nu var jag rasande. Min mamma ringde, och jag började gnälla på henne, trots att hon inte alls var inblandad i min ilska, och jag lät min egen frustration gå ut över henne. När jag insåg att jag kanske förstörde hennes dag också, blev jag ännu surare för jag kände mig dum som spillde över min skit på henne.

 

 

Hela frukosten förstördes av min surhet och dessutom skällde jag på mig själv för att jag var så tjock. Jag var såååå tjock och även om jag gått ner 30 kilo så var jag så tjock ändå. Nä, här skulle jag minsann träna, ja oj vad du måste träna Hannah ifall du ska vara något.

 

 

Som ni förstår så hade mina hjärnspöken totalt tagit över mig vid detta laget. Även om jag i 99 av 100 fall idag vaknar och är glad, och behandlar mig själv med kärlek, så kan dessa dagar komma då allt går emot en – och då är det inte den logiska delen av hjärnan som tänker, utan hjärnspökerna bara övertalar en att det är ens riktiga känslor.

 

 

När jag tog bussen in till stan sedan, så hade jag inte åkt mer än en hållplats, då jag plötsligt tänkte ”vad håller jag på med?! Varför behandlar jag mig själv såhär? Varför?!”

 

 

SÅ. Jag bestämde mig för en övning. Att nu försöka vända denna dagen, och boosta mig själv extra mycket idag. För helt seriöst. Blir du mer taggad av att träna ifall du säger till dig själv hur värdelös och ful du är? Nä, jag tänkte väl det.

 

 

SÅ. Jag valde att stänga ögonen, slappna av med min må-bra-musik och under hela bussresan säga till mig själv allt jag gör bra. Att jag ÄR bra. Att jag har en fin och fantastisk kropp. Att jag har ett stort hjärta.

 

 

Nu har jag jobbat med mig själv länge och mycket, så det vände där väldigt snabbt – jag mådde plötsligt bra igen. Nu kände jag mig fin och stark.

 

 

Jag pratar ofta om att ha rätt till sina känslor, och det tycker jag fortfarande är så viktigt. DU måste få känna precis alla känslor du vill, MEN, ifall det är känslor som sänker din självkänsla, försök att vända dem. Det är inte dåligt att vara ledsen eller arg, men lägg inte de känslorna på DIG. DU är inte värdelös för att du har en dålig dag, kom ihåg det.

 

 

Så, ifall du har en dålig dag, ställ dig då frågan – kommer jag må bättre ifall jag är sur på mig själv? Kommer jag träna bättre ifall jag känner mig värdelös? Kommer jag äta mindre skräpmat om jag säger att jag är ful och tjock? Eller kommer jag då känna ”äh, spelar ingen roll”, och äta de där extra godispåsarna?

 

 

Det är väldigt viktigt att fråga sig själv saker ibland, som får en att vakna till, stanna upp, vara där. Jag lyckades vända den dagen till något fantastiskt, jag träffade en fin vän och sedan på kvällen tränade jag Step Up, bara för att jag tycker att det är så kul! Jag åt bra mat, för jag värdesätter mig själv och min kropp och vill inte äta skräpmat när jag känner mig dålig, utan när jag bestämmer det själv.

 

 

Glöm inte, att det alltid GÅR att vända en tanke eller känsla. Det finns inget rätt och fel, och du måste hitta din egen väg och ditt mönster som fungerar för ditt välmående. Men jag tror aldrig att du kommer må bra, äta bättre eller träna mer ifall du ständigt säger att du inte duger. DU är bra NU.

 

Kärlek Hannah

3 Comments

  • Reply Linnéa maj 21, 2014 at 7:05 e m

      Du har en så himla bra blogg, jättefin! Lycka till med allt.

  • Reply Leen Nilsson september 15, 2014 at 4:31 e m

    Idag har jag verkligen en sådan dag och jag kan säga att detta hjälpte. Tack för ett sådant härligt inlägg! Xx

  • Leave a Reply