Kost

Kost – Räkna lycka i annat än kalorier!

Mat får oss att överleva, god mat får oss att njuta. Mat gör oss glada, tänk dig en god middag på en fin restaurang. Helt underbart.

 

Idag handlar mycket om mat, ofta ihop med vikt, vilket kan kännas tufft för oss alla. Tidningar pumpar ut vilken mat vi ska äta för att bli smala. Vilken diet vi ska gå på för att gå ner 5 kilo på 2 veckor. Det blir väldigt tufft för oss, det är inte lätt att se detta med realistiska ögon. För egentligen vet vi att det är orimligt att gå ner 5 kilo på 2 veckor om man inte svälter sig själv. Så alltså är det inte något hälsosamt val att läsa alla dessa artiklar eller lyssna på allt vi hör om olika dieter.

 

Hannah om kost: Maten har alltid varit nyckeln till min framgång och till mina nederlag. Det är den jag har varit tvungen att lära mig hantera. Jag har ”hetsätit” extremt mycket under mitt liv och haft bulimi periodvis sedan jag var mycket liten. Och det var just DENNA biten som jag kände att jag var tvungen att förändra ifall jag skulle kunna hålla min vikt och leva som jag vill. Det var första uppförsbacken att ta itu med på lyckans stig. Att inse sin problematik är en styrka och när vi inser kan vi också förändra.

 

Det jag idag gör för att behålla min vikt är att INTE ÄTA SOCKER. Kan inte säga nog hur det har räddat mig. Allt är såklart individuellt men med socker menar jag; godis, kakor, bakverk, läsk, sötningsmedel, såser med socker i. Alltså inte kolhydrater i sig, utan det rena och farliga sockret. Socker har gjort mig till ett djur många gånger, som bara måste ha det. Och utan den drogen i kroppen (jag väljer att se socker som en drog jag inte kan hantera), så gör det att jag kan leva och njuta av mat på ett helt annat sätt.

 

Jag väljer idag att äta enligt 5:2-metoden, då den funkat för mig. Jag tänker inte förespråka något sätt att äta men just denna metoden hjälper mig på ett bra sätt och det gör att jag slipper att tänka på mat hela tiden.

 

Det jag har lärt mig idag är att njuta. Att njuta av det jag äter och inte konstant ha dåligt samvete. Ifall jag vill göra en hemmagjord pizza, då gör jag det. Jag vet att det inte är de kalorierna som gör att jag går upp i vikt, utan det jag förut gick upp av var allt det där jag åt i skymundan. Något jag helt försöker undvika idag.

 

Jennifer väckte något i mig en dag, hon sa att hon ser att jag strålar i köket, att jag blir harmoniskt när jag får laga våran egen mat. Det senaste har jag lagat väldigt mycket hemmalagad mat det och på samma sätt som träning blir terapi för Jennifer så har matlagning blivit som min terapi. Tycker det är roligt och skönt att laga mat från grunden. Sen jag slutade med sockret så insåg jag hur mycket mat som faktiskt innehåller socker. För att inte tala om E-ämnen och annat skräp. Så därför lagar jag det mesta från grunden idag, något som min kropp mår så mycket bättre av.

 

Allt handlar om balans, att kunna äta och njuta och inte överäta. Och ifall det kommer en kväll du gör det, så är det OKEJ. Du är ingen dålig människa för det. Sluta klandra dig själv för att du ibland ger vika för ditt begär. Vi är alla människor, och bestäm dig istället för att du har ett val. Väljer du att äta nu – så njut av det. Ångra dig inte efteråt, utan vakna nästa dag med styrka i kroppen. Du är ditt liv, och du väljer precis hur du vill leva det.

 

Jennifer om kost:

Maten för mig har styrt mig olika mycket under olika delar i mitt liv. De perioder jag tränar mycket tänker jag mycket kring mat och väljer att se mat som näring. Vilken mat gynnar min träning? Min kropp säger till mig var tredje timme att jag behöver äta något. Jag gillar den känslan, då känner jag att kroppen lever. Jag lever men blir även väldigt styrd. Att hitta en balans för mig är otroligt viktigt. Jag väljer den träning jag mår bra utav och utövar den i måttlig mängd. Då hinner jag även ge tid åt de andra pusselbitarna i mitt liv och jag blir inte styrd av maten på samma sätt.

 

Även jag, (som många andra) har under vissa perioder fastnat i olika dieter. Jag personligen mår inte bra av dieter, det blir alldeles för styrd värld för mig, jag känner att jag tappar min egen kontroll och livsglädje. För mig är lycka och glädje att kunna välja själv. Jag väljer vad jag vill äta när jag vill äta det. Det är lätt att hamna i destruktiva tankar, tro mig jag har varit där. Men att kunna få ner det på jorden och ta kontrollen och finna lyckan i att faktiskt kunna bemästra sig själv, är starkt. DU är stark, du som försöker och brottas är stark. VARJE DAG.

 

Jag vill helst inte förespråka någon diet utan det jag tycker att man ska sträva efter är att finna BALANS. Dieter kan fungera som ”kickstart” därför kommer jag skriva mer om detta i kommande blogginlägg.

 

Och kom ihåg. Lycka kommer man inte fram till, det är ett sätt att färdas.

Kärlek

Hannah