Hannahs Historia, Krönikor, Lycka

Jakten efter den perfekta kroppen

maj 12, 2014

Hej mina älskade vänner. Äntligen måndag igen och Hannahs Historia! Idag ska jag prata om jakten efter den perfekta kroppen. Något som jag för ett par år sedan hade gjort allt för att få.

 

Det tog mig 21 år att älska min kropp. 21 år att förstå att det är så mycket mer än kilorna på vågen som gör dig vacker. I mer än två decennier tyckte jag att jag hade den fulaste kroppen på jorden.

 

Det är inte märkligt att våra självbilder är så skeva. Media pumpar i oss ett ideal som vi aldrig uppnår. Modellers orealistiska (för de flesta) och retuscherade kroppar. Inte konstigt att vi känner oss misslyckade då.

 

Jag tyckte fram till att jag var drygt 20 år att jag inte var tillräckligt bra. ”När jag blir smal, då kommer jag bli snygg” har alltid varit en rad som gått på repeat i mitt huvud. För när jag blev smal så skulle jag genast bli lyckad. skulle alla mina drömmar uppfyllas.

 

Jag växte upp i ett lugnt område utanför Göteborg. Båda föräldrarna gifta, yngsta av tre små blonda barn. Idylliskt. Inget traumatiskt som har hänt. Under de tretton år jag gått i skolan har jag aldrig blivit mobbad. Tvärtom, jag har aldrig haft sociala problem, och alltid haft mycket vänner. Varifrån kommer då denna självbild och dåliga självkänsla?

 

Prestationsbaserad självkänsla. Det är nog det de flesta av oss har. En känsla av att vi duger när vi gör något bra, när vi presterar. Där har jag alltid varit. Jag har dugit när jag gått på en diet som funkat, när jag har fått högsta betyg, eller när jag stått på scen och sjungit. När andra har sagt till mig att jag varit duktig. Men så fort man gör fel eller något går emot en, så har jag känt mig värdelös. Fullkomligt värdelös.

 

Att ha en dålig självkänsla leder ofta till att man söker bekräftelse hos andra. Konstant. Jag har levt många år på självkänsla jag fått av killar och människor jag mött. Jag har bjudit på mig själv och varit den roliga tjejen. Då har jag fått den bekräftelsen jag behövt för stunden. Men det blir som att hälla vatten i ett glas utan botten, du kan aldrig känna dig hel och glad över något någon säger, för det rinner bara ut. Du behöver bara mer.

 

Den perfekta kroppen för mig har allid varit smal. Ju smalare, ju bättre. Ju färre kilon som vågen visade, desto lyckligare blev jag. Detta resulterade i många depressioner under min gymnasietid eftersom jag ständigt pendlade i vikt.

 

Idag, så intalar jag mig varje dag att jag älskar min kropp. Självklart har jag dagar då jag inte gör det, men när jag säger det till mig tillräckligt många gånger så tror jag på det till slut. Och jag har kommit så lång väg. Jag känner idag att jag är vacker, oavsett vad vågen visar. Jag vet idag att skönhet inte sitter i hur mycket du väger. Utstrålar du självkänsla, kärlek och styrka, då är du vacker.

 

Arbeta med dig själv varje dag. Se dig själv genom din bästa väns ögon. Vad skulle hen säga om dig? Att du är fantastisk och underbar precis som du är, eller hur? Ja, för det är du!

 

Jag är glad att jag har tagit mig ur den ”smal-hetsen” jag tidigare var fokuserad på. För du kommer leva ett långt liv, och jag lovar att du kommer att ångra om du på ålderns höst tänker igenom ditt liv som en enda lång jakt efter den perfekta kroppen du aldrig uppnådde. Gör din kropp perfekt – som den är nu. Arbeta utifrån den du är, med det du har. Ifall du har mycket övervikt så mår du säkert bättre fysiskt utan extrakilorna. Men jaga inte ett ouppnåeligt mål. Nöj dig. Älska dig och din kropp, oavsett storlek. Ifall du vill gå ner i vikt, så kommer du inte lyckas mer ifall du hatar kroppen du har nu. Det enda du då har är en prestationsbaserad självkänsla, som kommer att tycka du är misslyckad ifall du går upp ett par kilon.

 

Du är fantastisk. Älska dig själv.

 

Säg till din spegelbild varje dag att du duger. Framför allt – släpp det prestationsbaserade. Skilj på person och prestation. DU är en fantastisk person. Oavsett vad vågen visar eller hur mycket du tränar.

 

Kärlek

Hannah

mmmm

 

5 Comments

 • Reply elle maj 12, 2014 at 5:22 e m

  så sant som det är sagt..önskar bara att alla var lika kloka som du och accepterade sig själva. 😉

  • Reply Hannah Östebo maj 14, 2014 at 8:55 e m

   Tack fina du. Detta är någonting jag aktivt kämpat med, och det är värt det, jag lovar dig. <3

 • Reply GC maj 12, 2014 at 5:24 e m

  Tack för din berättelse Hannah. Du är så klok och så vacker så det är inte klokt. Wow, alltså. Kram 🙂

 • Reply Hanna Helin maj 12, 2014 at 5:36 e m

  Du är en sån inspiration!!! Älskar att det du skriver stämmer in på mig och mitt liv!! Tack för att jag får ta del av ditt liv och dina erfarenheter!!!! <3

 • Leave a Reply